dilluns, 22 d’octubre del 2007

Jacint Verdaguer



"Jacint Verdaguer fou l'escriptor català més destacat del segle XIX i el més representatiu de la Renaixença literària catalana. Autor d'obres cultes d'una gran ambició, se serví de temes i formes populars per transmetre les idees del catalanisme conservador i del catolicisme del seu temps. Tornà a la llengua catalana el prestigi perdut d'un idioma de cultura, i, tot i els seus desequilibris, dugué a terme una obra perfectament coherent, al servei dels ideals de la fe i de la pàtria. Ha estat utilitzat des de postures ideològiques oposades, i invocat sobretot com a símbol de catalanitat. La seva eficàcia expressiva i el ressò social del seu conflicte li procuraren, ja en vida, una estima popular més personal que literària, en perjudici d'una valoració estrictament artística. Si la seva figura és, encara avui, objecte de debat, la seva obra ha adquirit la consideració de clàssica."
"Recull de poemes de Jacint Verdaguer des de la vessant de poeta observador de la natura, minuciós i sensible, home culte que comptava amb la saviesa de l'home habituat al camp i que coneixia el nom de cada cim, de les plantes, arbres, ocells i flors del seu entorn. Fou un escriptor romàntic, d'imaginació desbordant, un viatger que respirava universalitat. Mossèn Cinto va ser pioner de l'excursionisme català, sol o acompanyat pujava als cims dels Pirineus i visitava els pobles més amagats, sotana arromengada, portant com a bagatge la llibreta en què prenia notes de lèxic, una maleta i un paraigua. Convertia el paisatge en símbol de catalanitat i feia que parlés de la història. Verdaguer fou un poeta amb el do de la llengua: des de la base de la llengua viscuda, fou el creador del català modern." (Veure el VÍDEO [22', 26''], format RealPlayer)

22 comentaris:

Aina Baltasar ha dit...

Personalment la vida de Jacint Verdaguer no me pareix una de les vides mes interessants, pero en canvi si que crec que te un gran grapat d'obres molt bones, ja que sempre ha viscut amb una gran ambició, les seves obres m'agraden ja que utilitza temes ideologics molt diferents i te una valoracio sobre totes les obres molt artística, desde el meu punt de vista si que es el gran poeta del segle XIX, perque avui en dia, dos segles després, encara se parla d'aquest fantástic poeta.

Aina Baltasar Cozar

Anònim ha dit...

Jacint Verdaguer es va donar a coneixer en els jocs florals i això marcarà el principi de la seva carrera com a escriptor. Va rebre influències de la iglésia. nosaltres trobam certa incohèrencia amb les acusacions de desequilibris mentals ja que després de tota la seva carrera es pot comprobar que es un model a seguir, a més d'un model literari.

Ana Bonilla i Ana Castillo

Maria ha dit...

Es veritat que Jacint Verdaguer és un dels poetes més representatius de la poesia catalana de la Renaixença.Però en la nostra opinió trobam que Jacint Verdaguer s'expressa d'una manera molt exagerada alhora de parlar dels seus sentiments,encara que segurament s'expressa d'aquesta manera perque sigui una poesia que pugui entendre tothom.
Cristina Sanz y Maria Munar.

Elena Font ha dit...

jo crec que aquest text es vertader ja que verdaguer era un escriptor molt important del segle XXI de la renaixença catalana i a escrit moltes obres unes de caire satiric,amoros i tambe hague narracions fantasioses i d` altres tipus.
A les seves obres utilitzava un llenguatge de pagesia.Utilitzava formes popilars per trasmetre idees del catalanisme conservador.

Elena FOnt

MARTA FUSTER ha dit...

Crec que sens dubte en Jacint Verdaguer es el poeta català mes representatiu de la Renaixença(s.XIX). Es considera que tornà el prestigi al català ja que a les seves obres utilitzava la llengua popular que anteriorment havia estat en un període de decadència, encara que pot ser que els seu poemes siguin de temes sencills com per exemple la naturaleza.
Desde el meu punt de vista les seves obres no em transmeten el que alomijor si fan altres poemes més profunds i de temes que s'apropen més al meu gust.

olalla ha dit...

Quan parlam de la Renaixença si que podem destacar al poeta més important d'aquesta època, que és clarament Jacint Verdaguer.
Encara que de la seva vida no es parla massa si que és molt valorat per les seves obres, ja que són molt abundants i podriem destacar, per exemple, "l'Atlàntida".
Des del meu punt de vista els temes que utilitza no són molt complexes, són sencills i usuals.
Encara que la meva opinió sobre les seves obres no sigui molt del meu gust, si que puc dir que va ser un gran poeta de la seva època (Renaixença), que encara avui en dia és popular i està per sobre d'altres.

Olalla De Pedro Herraez

Pilar Ferrer ha dit...

jacint verdaguer va tenir una vida moguda que produí molt de debat entre la gent i es parla del "cas Verdaguer".

Va tenir una obra molt variada cosa que crec que crec que no va poder aprofunditzar en algun gènere en concret. Els jocs florals de 1865 el van ajudar a ser conegut per la gent, encara que després als de 1876 no tengué èxit. però al final triunfà amb el poema èpic L'Atlàntida, premi extraordinari als Jocs Florals de Barcelona del 1877, aquest va ser el seu poema més representatiu.

Àlvar Bernaueu ha dit...

Jacint Verdaguer un dels grans poetes del segle XIX mitjançant la seva obra ha demostrat i amb creus,com un estil senzill, exaltant els seus sentiments, i amb un estil per un públic en aquell temps anomenat iletrat pot arribar al fons dels sentiments.

No sabrem molt del món de la poesia catalana, no obstant, crec que s' ha marescut la fama que actualment encara dura.

Que poemes com cant de amor o vora la mar escrits fa molt temps encara siguin recordats.

Sergi Duran i Àlvar Bernabeu

Eva Beltran Perez ha dit...

De la vida de Jacint Verdaguer pens que va ser molt completa i, sobretot, una cosa que m'agradaria poder fer, va tenir una vida plena de viatges.La seva obra és molt extensa i hi destaquen com a poemes èpics L'Atlàntida i Canigó, que son les obres que varen fer que fos considerat el gran poeta del segle XIX i amb L'Atlàntida va participar en els jocs florals on es va donar a conéixer.

Eva ha dit...

Jacint Verdaguer fou l'escriptor més destacat de la literatura catalana durant la Renaixença. Tornà a la llengua catalana el seu prestigi. Va escriure obres de temàtica molt variada i per això crec que no va poder aprofunditzar en cap gènere en concret. La seva obra més important va ser l'Atlàntida, que en el moment de la seva publicació no va tenir gaire éxit.

Victor Muñoz ha dit...

En Jacint Verdaguer és un gran poeta de la Reinaxença fins, i tot es podria dir que el més representatiu d'aquesta època de la literatura catalana tan important.
En Jacint Verdaguer utilitzaba expressions molt emotives per expressar els seus sentiments.
D'entre les seves obres destacam Atlàntida que es una obra bastant mitològica.
Va participar en els jocs florals i va guanyar.
Des del meu punt de vista és un model a seguir encara que a mi no m'agrada molt.
(Víctor Muñoz)
Des del meu punt de vista a un poeta tan antic cm es l'exemple no el podem entendre amb el vocabulari i les paraules d'avui en dia, seria mes avorrit que lletgir llibres normals...
(Andreu C López)

aina crespí ha dit...

Jacint Verdaguer, en el segle XIX (període contamporani de la litaratura catalana) va ser un dels escriptors mes destacats de la renaixença.
conreà la poesia de tema bucòlic i amorós, seguint els models de la preceptiva neoclàssica, d'influència castellana, o servint-se dels patrons més habituals en la poesia catalana popular.
En la línia del romanticisme: Pàtria (1888), l'acabà de consagrar com a poeta nacional.
Es un dels poetes mes representatius de la renaixença, gràcies a la se va poesia emorosa i representativa

Aina Crespí Sorell

Maria Grande ha dit...

Jacint Verdaguer és considerat l'autor més destacat de la Reinaxença. És interessant observar el seu paper destacat dins la literatura catalana i la seva vida plena de polèmiques amb l'Esglèsia. Tot i el fet de ser un personatge una mica extravagant i ser propagador d'exorcismes, la gent li va tenir un gran apreci en vida, així com ho demostra el gran nombre de persones que va anar al seu enterrament.
La seva animada vida personal va influïr en la seva obra, com ho demostren les moltes obres sobre el catolicisme, sempre des d'un punt de vista conservaodr (tot i els seus desequilibris amb l'Esglèsia).
La seva obra és de gran importància i fins hi tot ha estat valorada per autors amb idees oposades.

xisco Mascaró ha dit...

jacint Verdaguer va ser un escriptor molt important de la reneixença. Es va donar a coneixer en els jocs florals, cuan va particvipar a aquests va guanyar. Va rebre una gran influència de l'esglasia, tot i que aquesta el consideraba loco.
La seva obra més important va ser Atlantica.

Guillem Pulido Aguiló ha dit...

Personalment, penso que Jacint Verdaguer va creat mes sentiment patriotic en el seu temps que no actualment, aixo es degut a que en el seu temps es va donar a coneixer a la societat molt ja que va provocar revolts socials i va ser objecte de debat per a la societat per les seves cuestions religioses i els conflictes que va tenir tant amb els seus superiors eclasiàstics, com amb el seu pròpi cosi que era el seu advocat.
La seva vida es una vida, no es del mes interesant comparat amb els grans autors de la poesia en catala, pero si que va tenir l'oportunidad de cultivitzarse mitjançant tot els viatges que va realitzar, ara que en gran part, va ser mes de caire religios que no literari.
Crec que Jacint verdaguer va ser molt important en la renaixença, pero trob que se l'hauria de analitzar nomès com autor català i no com a una entitat com a persona.

Carlos Galve ha dit...

Jacint Verdaguer va ser un gran poeta. Només amb que avui en dia el nombrem ja mereix un reconeixement. Té obres bones, algunes d'aspectes ideològics i culturals, d'altres no tan bones. Utilitzava el català i el va donar més prestigi com a llengua. Encara avui en dia, és un exemple de catalanitat clar.
Bon dia dia.

Nuria Fernández ha dit...

Si crec que Jacint Verdaguer és un gran poeta i el principal representant de la Renaixença;però crec que avui en dia la seva poesia no està considerada com abans ja sigui per els temes o per l'utilització de paraules cultes.Això si, Verdaguer en el seu temps va ser un poeta a destacar molt important si no, encara no el recordariem després de dos segles de la seva aparció.

Guillem Pulido Aguiló ha dit...

Jooan! ara ja puc accedir a l'aula virtual, pero el tenc el petit problema que tots els documents que has penjat de 2on de batxiller, cuan les obre me diu que no troba sa pagina... aixo es cupa des meu ordinador que va loco o cupa teva ee joan...?

PD:En Joan Florit cuan baaalla.. balla balla baaalla...

PPD:En Joan Florit cuan baaalla... balla amb'n Jacint!

marianapuente ha dit...

Jacin Verdaguer ha estat una figura important dins el conreu de la literatura catalana, ja que en una època de mancança en quant a literatura en català, varen ser poetes, com Jacint Verdaguer els que varen tornar aquest prestigi al conreu de la literatura en la llengua pròpia, a més va significar una passa molt important, ja que varen superar el problema de una manca de regles i normes a la llengua catalana.

Va ser nombrat mestre en gai saber als Jocs Florals, per la seves obres " L´Atlantida " i " El Canigó", , l´any 1877, any de la culminació d´aquets premis.

Mª Jesús Peñato ha dit...

Verdaguer va ser un gran poeta de la década de la Renaixença i encara avui en dia és popular i està per sobre d'altres.
Totes les seves obres estaven repletes de exageracions cap als seus sentimentiments,les seves obres més representatives varen ser l'Atlàntida i El Canigó.
Des de el meu punt de vista, en Verdaguer va ser un escriptor molt important i va escriure obres repletes de exageracions per atreure l'atenció del lector, i encara avui dia segueix essent popular en la literatura catalana.

Mª Jesús Peñato

Pilar Ferrer ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Hola m'ha agradat molt