dijous, 8 de novembre del 2007

Narcís Oller



"En les seves novel·les, la tècnica narrativa d'Oller es fonamenta en l'observació. A més de la gran qualitat de les seves descripcions, Oller sap crear personatges versemblants i una trama narrativa complexa. El llenguatge és planer, i no li reca l'ús de castellanisme i localismes, tant del parlar de Valls com del de Barcelona, d'acord amb la procedència del personatge." (Web: Narcís Oller)

Podem considerar-lo el creador de la novel·la catalana moderna.
Fragment del capítol 8 de La Bufetada.

Vídeo de Narcís Oller [14'] (Cal tenir el RealPlayer)

15 comentaris:

Unknown ha dit...

Aquest fragment de Narcís Oller és profund però alhora està escrit de manera molt clara, fàcil d'entendre i que atreu al lector. La temàtica ens recorda, sens dubte, a l'actualitat. L'Anneta ha sofert maltractamens per part del seu marit i decideix plantar-li cara i anar-se'n tot i la por que pugui tenir-li. Ell, decidit a retenir-la d'una manera o altra, es talla la mà amb que li pegava. Crec que aquest és un gest molt covard, de persona egoísta que tan sols pensa amb la seva felicitat i no respecta als altres; escena que es pot identificar amb el que viuen moltes dones encara avui en dia.
És una temàtica de la vida cotidiana, explicada amb molts detalls i varies enumeracions ("la cuina, una peça petita, baixa de sostre, ocupada pels fogons de l'ofici i de la casa, l'aigüera, l'escorredora, prestatges i la taula del servei").
Es nota que el català emprat està antiquat i que encara no havia tingut lloc cap reforma lingüística.
El meu punt de vista és que és un text clarament romàntic i està escrit de tal manera que atreu i desprèn un bon concepte de la narrativa de l'autor.

aina crespí ha dit...

ANETA recorda el seu trist pessat, allà on va estar a punt de morir, on va tenir el fill...
Era el seu marit, qui la tractava malament. Però a la fi, pareix que se n’anava ja d’aquella casa, va cridar al seu marit, però ell no responia.
I de sobte sent una veu, era ell, des de la cuina. I ella s’hi dirigí.
El seu marit estava desmaiat, no es movia ni deia res. Fins que obri els ulls
I li digué: “no et pegaré més, no em deixis”
A devora ell, hi havia la seva ma (separada del cos) sagnant amb una destral al costat.
Aquesta era la mà que li pegava a la seva dona.

Aquest conte a mesura que he anat llegint-lo em pareixia interessant.
I al final es pot interpretar de dues maneres:
una, que ell se l’ha tallada aposta, per demostrar a l’Anneta que ja no li pegarà més de veres o que encara que s’hagi tallat la mà, encara li queda l’altra, i només ho ha fet, perquè ella no se’n vagi.
Però en part, així no aconsegueix res; perquè si li torna a pegar, ella se n’anirà, i ell es quedarà igual però sense la mà.
I també ho trob un poc ridícul que hagi fet això, si el més fàcil hagues estat no pegar a l’Anneta.

Aina Baltasar ha dit...

El capítol 8 de n'Oller a La Bufetada és un fragment molt impactant per el lector, ens ajuda a recapacitar el que realment, avui dia encara podem veure, com són els maltractaments de l'home respecte a la dona.
Aquest tracta de l'Anneta, una dona amb un fill i un marit, el qual la maltracta, narra l'acció de l'home just cuan fer a la dona, dins una cuina gairabé amb unes dimensións molt petites.
Aquest fragment ho podem relacionar amb escenes de la vida actual, la violència de gènera es un problema que en molts anys encara no s'ha solucionat i aquest fragment ens demostra que fa temps que ho duim a l'esquena.

El video, ens parla de la vida de Narcís, del canvi radical que va fer quan va pasar de escriure del castellà al català, de les diferents novel·les i el seu significat i finalment de la seva retirada per el sentiment de sentir-se desplaçat per altres moviments.

Cristina sanz ha dit...

Narcís Oller a la seva narrativa complexa utilitza l'observació i unes grans descricions dels seus personatges versemblants, així Oller es el creador de la novel.la catalana.

**no es pot mirar el video**

olalla ha dit...

Narcís Oller en aquest fragment ens reflexa un tema molt conegut i molt escoltant en les noticies dia a dia, en l’actualitat. La temàtica d’aquesta història fa referència als maltractaments, més concretament d’una dona maltractada pel seu home que decideix acabar amb el problema i fugir per no sofrir més.
A l’autor sap el que l’interessa crear a les seves obres, perquè gràcies a la facilitat de lectura amb la gran quantitat de descripcions, els personatges versemblants i una trama narrativa complexa fa que el lector s’interessi per la història i tengui facilitats per entendre-la, ja que encara que estigui escrit en català antic no suposa un problema per entendre-la, no com altres històries d’altres autors.
L’obra narra la història de l'Anneta que decideix fer front al problema dels maltractaments que sofreix pel seu marit i així fugir enfora d'ell. El seu home, en Llorenç, es talla la mà per demostrar-li que no ho tornarà a fer.
Si la història no s’acabés aquí, segurament tendria un final tràfic, ja que perquè fos més real i semblant al successos actuals hauria de tenir un final fatal com la majoria de casos; però en aquest cas no ho podem saber.
Personalment pens que aquesta obra té un temàtica molt profunda, impactant i sobretot realista. A l’hora de identificar-lo i comparar-ho amb l’actualitat ha estat bastant admirable, ja que es pot veure com en aquelles temps ja es parlava de maltractaments, i encara aquest problema tan greu el duim a sobre a hores d’ara. Amés reflexa la vida de moltes dones, on cada dia succeeixen molt casos iguals com a aquest fragment.

Narcís Oller sense dubte el podem considerar el creador de la novel•la catalana moderna.

Mariana ha dit...

Narcís Oller serà l´autor principal del naturalisme, ja que a la seves obres descriu perfectament la societat del seu temps amb la seva problemàtica, i en aquest cas, com hem vist al fragment de La bufetada, una descripció psicològica dels personatges, en aquest cas de´Aneta.

Per altra banda aquest fragment ens mostra una realitat quotidiana al nostre temps, la violència de gènere, que en tal com ho mostra Narcís Oller amb un llenguatge fàcil d´entendre, una descripció minuiciosa tant de l´espai que es relaciona amb l´anàlisi pricològica que es fa dels personatges, es podem adonar fàcilment de la situció, i dels sentiments de l´Aneta.

Guillem Pulido Aguiló ha dit...

(SOY VICTOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! no me deja escribirte así que uso la cuenta de Guillem)

Aquest text ens parla dels maltractaments que sofreix la protagonista de l'obra que se diu Aneta. Fan una descripció de la seva situació que és la d'una dona maltractada pel seu marit i que per això fuig i el marit per que no el deixi se talla la ma per demostrar el seu penediment pels seus maltractes. Si no haguès sigut per això la hitòria haguès tingut un final tràgic. Els sentiments de tristesa son demostrats a travès d'una visió psicològica d'Aneta.

Ana Bonilla ha dit...

Aquest fragment narra com l'Anneta es maltractada pel seu marit i es capaç de plantar-li cara. A més es marxa amb el seu fill plena de força i valor i quan ella era a la porta per marxar el seu marit es va tallar la ma amb la que tant havia sofrit n'Anneta.

Això es el que escoltam nosaltres en la vida real, el maltractament a la dona és una cosa que gairebé sentim tots els dies. De una forma o d'un altre es perque les dones tenen tanta por que no poden fer el mateix que n'Anneta, marxar.

El texte la tècnica narrativa de Narcís Oller es fonamenta en els detalls i descripcions tal i com podem comprovar en el fragment.
En quant al llenguatje es purament català antic i a més donen l'opció a conéixer més a l'autor i la seva forma de pensar

laura ha dit...

En aquest fragment es tracta d´una dona que deixa al seu marit per les continues agressions fisiques.N'Anneta abandona al seu marit i es va amb el seu fill, es veu clarament la enteressa i el seu valor a ser capaç de abandonar al seu marit sense tenir por de las repercusions del seu marit. Aquest tema es molt comú en la nostra societat d´avui en dia ja que moltes dones no son capaços de fer-ho. En el text de Narcís Oller es resalta les descripcions i els dettalls de l´obra.

Pilar Ferrer ha dit...

Eva Torrecilla
(no puc entrar a la meva conta)


Aquest fragment de La Bufetada ens descriu la situació d'una dona maltractada pel seu marit, ella esta disposada a abandonar-lo quan sent que el seu marit crida el seu nom desde la cuina, ella hi va, pensant-se el pitjor, i el troba desangrant-se i demanant que no l'abandoni i diguent que no tornarà a pegar-la.
És un fragment fàcil d'entendre tot i que no esta escrit amb un llenguatge col·loquial.

El tema de la violència de gènere és un tema molt tractat actualment, no ho devia ser en aquella época tot i que hi havia haver el mateix nombre de dones maltractades.

Pilar Ferrer ha dit...

Aquest fragment del capítol 8 de la bufetada escit per Narcís Oller, ens mostra una imatge que ens és ben coneguda ja que, diàriament, sentim i veim per els mitjans de comunicació escenes semblants.

En aquest fragment ens descriu com l'Anneta cansada de sofir un maltractament continu per part del seu marit decideix deixar-ho tot i començar de nou amb el seu fill.
Just quan està a punt de partir el seu marit la crida des de la cuina i ella amb molta por va a atendre'l, però es trova amb una imatge que no s'esperava ja que s'imaginava que tornaria a sofrir abussos físics. Així que quan arriba i veu que s'ha tallat la mà amb una destral i com li està demanat perdò, ella decideix no abandonar-lo.

Encara que aquets fragment està escit en un català antic, es pot entendre perfectament i no es difícil de llegir. No es pot dir que estigui passat de moda ja que avui en dia es poden veure reflectides moltes situcions de dones que estan visquent en aquesta situació.

Anònim ha dit...

L'anneta es una dona que es troba maltractada pel seu marit fins que decideix abandonar-lo amb el seu fill. Es veu com aquesta surt sigil.losament per no ser-hi sentida i no rebre més. Però en anarse'n el seu marit la crida i li demana que per favor no l'abandoni i ell es corta la mà amb la qual va ofendre a la seva dona.

Es una obra amb un tema molt actual perque en aquesta etapa e senten moltes amenaçes a dones per parte dels seus marits.

La bufetada es una mangnífica obra que demostra el món de violencia a les llars. Oller presenta un gran realisme i a més un judici moral(que sent quan es talla la mà-> arrepentiment).

Joan Florit ha dit...

Aquest capítol de la bufetada d'en Narcís Oller,creador de la novel·la moderna catalana,i està escrit de forma fàcil d'entendre. La temàtica ens recorda a l'actualitat,i els seus personatges són versemblants.

L'Anneta sofreix maltractament per part del seu marit,i es plantetja plantar-li cara.El seu marit, veïent això,es va tallar una mà. Això simbolitza una reacció molt covard per part del seu marit. Aquesta situació fa referència a la situació actual en que ens troben algunes dones (maltractament físic per part dels seus marits o parelles sentimentals).

Maria Jesús Peñato

Joan Florit ha dit...

El marit de l'Anneta la maltracta, però alhora l'estima ja que es talla la mateixa mà amb la que la maltractava(no per ser la mà que la pegava)demostrant que ell l'estima i que no la pegarà més. Segons aquest fragment puc extreure dues conclusions, o que el marit és un boig o que de veres l'estima i aquests atacs de violència són només transitoris. Personalment crec que si la pega no la estima, però hi ha gent de tota classe.

Carlos Galve

Pilar Ferrer ha dit...

Edu Pérez (no puc entrar a sa meva conta)


En aquest capítol de l'obra,
Narcís Oller ens conta com l'Anneta,una dona que ha sofert els maltractaments del seu marit, decideix finalment partir i abandonar-lo. Però en el moment que anava a sortir per la porta, sent la veu del seu marit cridant-la. Ella, asustada, es dirigeix cap a la cuina, i es troba amb que el seu marit s'ha tallat la mà com a expiació pel que havia fet, i li suplica també que perfavor no l'abandoni.


No és estrany trobar casos d'aquest tipus encara ara; pareix mentida que encara ocorrin coses així en la societat