dimarts, 4 de desembre del 2007

Modernisme


A finals del segle XIX aparegueren a Catalunya una sèrie d'artistes, joves burgesos, que intentaren modernitzar la societat catalana. No només les lletres, també l'arquitectura i pintura, entre altres. Les seves il·lusions sorgiren del nous corrents filosòfics i artístics europeus, anglesos i francesos sobretot.

El camí encetat per la renaixença, l'adreçament cultural i lingüístic català, prengué una nova embranzida amb aquest fills de la burgesia catalana. Calia fer una passa més: modernitzar i regenerar l'estat espanyol.

El bandajament de l'anacronisme era un fita necessària per aconseguir el fi desitjat: col·locar les primeres pedres per despertar i abraçar elpoder polític i social d'una societat adormida durant gairebé tres-cents anys.

Perquè us pugueu fer una lleugera idea de l'estètica modernista aquí teniu dues presentacions que podeu visionar. Deixau el vostre comentari sobre el que us ha suggerit aquestes imatges.


Modernisme: arquitectura i forja


De: jflorit

SlideShare


Modernisme: pintura


SlideShare

6 comentaris:

olalla ha dit...

El modernisme és un moviment cultural que es va produir sobretot a Catalunya, on té molta incidència en l’arquitectura i les arts decoratives.
El modernisme sorgeix com a moviment a l’entorn del 1892, quan tot un conjunt de grups renovadors, que actuen en el món de l’art, la literatura, la música, etc. Tal vegada d’aquí surt la paraula modernisme.
Des del punt de vista arquitectònic, pens que té unes característiques molt pròpies i molt peculiars. Es veu com els autors tenen una voluntat decidida, d’arraconar la Renaixença i de superar aquell absurd. L’autor, per mi, més conegut i també més reconegut per les seves grans i importants obres és Gaudí, on a Catalunya encara es poden visitar casi tots els seus edificis i obres construïdes per ell com, per exemple, la Sagrada Família, Parc Güell,...
La veritat que el que més me sorprèn de tot és la decoració tan diferent i pròpia que té el modernisme, com els símbols, les noves formes, la imaginació dels autors,.. També en les arts decoratives utilitza materials com ceràmica, mosaic, vidre, fusta,..Tal vegada de tots els moviments culturals és el que més m‘agrada.
En conclusió, les imatges m’han agradat molt, encara que moltes d’elles ja les havia pogut veure en directe i amés és un del moviments culturals més originals, que més me sorpren i també que més m’agrada. La seva estètica i la seva decoració me fascina.

Pilar Ferrer ha dit...

El modernisme va sorgir a Catalunya al s.XIX a mans d'una sèrie de joves que seguien uns ideals europeus.

No es va limitar a les lletres sino que també l'arquitectura i la pintura es veren afectades.

En l'arquitectura es pot veure un estil molt peculiar, diferent i interessant dels que hi havia hagut fins aquell moment, l'autor més conegut per la meva part és Gaudí i a Catalunya es poden veure perfectament quins edificis parcs i escultures el representen a ell i a aquest moviment, a més són típiques les visites culturals a aquests llocs.

En quant a la pintura, pens que es pinta seguint uns patrons i uns prototips ja que no hi ha gaira diferències entre unes pintures i les altres, i els colors que s'usen són mlt suaus.

En definitiva, pens que hi ha una gran dierència entre la pintura i l'escultura encara que les dues tenen en comú que volen rompre amb el període anterior. Crec que l'escultura és més divertida i entretinguda ja que varia més i la tenim més per mà perquè l'hem pogut visitar diverses vegades a viatges a Barcelona.

Aina Baltasar ha dit...

El modernisme és un moviment que sorgí a Barcelona a finals del segle XIX, ve donat per la modernització de la societat de Barcelona i no només en ella sinó que també es notà una modernització en la seva pintura i en la seva arquitectura.

En quant a la pintura se caracteritzen bàsicament per tenir uns colors clars i lluminosos, no trists sinó alegres, crec que la modernitat està molt rel.lacionada en l'extravagància i la raresa de les coses i llavors la pintura d'aquesta època anava lligada amb aixó.

l'Arquitectura de Barcelona en l'època del modernisme era bellisima i molt rara, moltes de les escultures que hem pogut observar a les imatges les he pogut veure en viu, unes d'aquestes són La Pedrera, Park Güell i la Sagrada Família.

El modernisme es un art que va afectar molt a Barcelona per aixó avui en dia encara es diu que Barcelona es una de les ciutats mes modernes d'Espanya, per la seva extravagància i el seu estil modernista.

Personalment el modernisme es el moviment que més magrada per els seus colors i la seva alegía.

Mariana ha dit...

A les imatges podem veure com tant l´arquitectura com la pintura, i en general les arts, varen tenir un canvi radical,els modernistes seguien un esperit de manifestació artística amb formes i colors molt pecul·liars.

El modernisme és el moviment que es produeix a Catalaunya aproximandament entre els anys 1892 i 1911 i que, tal com el mateix nom indica, es proposa de modrnitzar la societat catalana per mitjà de l´acció cultural dels intel·lectuals i artistes. Té com a objectiu transformas la cultura catalana,i per tant exigia dues coses, el trencament amb la cultura catalana de la Renaixença, aixi com a una obertura al món europeu.

Entre les corrents estètics i filosòfics que varen influir al modernisme trobam, el vitalsme, el simbolisme, el decadentisme, aixi com un a artista modern. que és individual i està enfrontat amb la societat ja que el denfensa´l´art com a pura expressió personal i una cosa material.

Entre els autors que destaquen a la literatura catalana, podemo nombrar a Santiago Rusiñol,Prudenci Bertrana,Victor Català, Joan Maragall, aquest darrer autor és el que més m´agrada sobretot per les seves ininfluéncies vitalistes, axí com les constansts referències amb la natura.

Per altra banda, un clar exemple proper a noltros en quant al modernisme és el Gran Hotel, un edifici modernista el qual té unes característiques úniques, no és l´arquictura modernista el que més m´agrada d´aquesta corrent sino les idees filosòfiques, i la cuestió que es plantetja de l´hme davant el món, un home solitari i la vegade fort, ja que confia en ell mateix.

Unknown ha dit...

El modernisme va ser un moviment cultural que es produí a Occident a finals de segle XIX i principis de segle XX. Sobretot va ser important en l'arquitectura i les arts decoratives.
El modernisme a Catalunya, com podem veure en les imatges, es dóna (sobretot a Barcelona) en una ciutat que creix, que s'adapta als nous canvis, que es modernitza. Així, l'arquitectura modernista és ben diferent a la feta fins llavors, amb nous colors i noves formes. Una de les principals característiques de l'arquitectura modernista són les formes ondulades i arrodonides que donen lloc a un art molt estètic i harmoniós. Predominen les vidrieres amb molts colors i dibuixos, a més de la presència de torres i un mobiliari que encaixa a la perfecció amb els edificis en el que està situat.
La pintura reflexa, sobretot, com era la societat de l'època. Per una part, trobam la vida quotidiana d'una classe social alta (que freqüenta el Liceu, cafès i bars de moda); i per una altra banda, trobam reflexada una part més humil de la societat. També trobam la presència de paisatges, sobretot naturals.
El modernisme, conegut a altres països com Art Nouveau o Modern Style, s'identifica precisament amb això, amb un corrent cultural que romp amb el que s'havia fet fins a aquells moments. Es dóna en una societat que fa un esforç per adaptar-se, guardant les apariències, a una pròspera Europa.

Unknown ha dit...

Maria Grande!