dissabte, 12 de gener del 2008

Cateria Albert / Víctor Català (1869-1966)

"Les característiques de la seva obra, que amb poques variacions, seran constants en tota la seva producció, tant a nivell de gèneres, com a nivell temàtic i formal. En primer lloc cal destacar la seva opció per la narrativa. En aquest gènere, en termes generals, tracta històries tràgiques del món rural que enfoca des d’una òptica pessimista i fatalista i amb una especial sensibilitat per l’estètica del negre o del clarobscur. Aquesta visió, comuna a d’altres modernistes, es centra en la lluita de l’individu contra els elements hostils que impossibiliten la seva pròpia realització. L’autora, a més a més, mostra interès pels mons interiors de les persones, sobretot de les dones, en un doble enfocament: l’aprofundiment psicològic d’un personatge, com fa magistralment amb la Mila de Solitud, o bé la dualitat entre l’aparença externa i la personalitat interior. Al predomini dels espais rurals i l’interès pels conflictes humans, cal afegir-hi la condensació narrativa i la riquesa lingüística, sobretot quant als registres i al lèxic, i estilística, un estil suggestiu, expressiu i plàstic, en definitiva efectista." (Nou diccionari 62 de la literatura catalana)

En aquest enllaç hi trobareu la biografia i un recull de textos visualitzats de Caterina Albert (Víctor Català), escriptora empordanesa que va crear la seva obra en una època en què les dones escriptores xocaven amb la incomprensió d'una societat intolerant i cruel. (Veure el VÍDEO [15'], format RealPlayer)

Aquí podeu llegir el text sencer de La infanticida de Víctor Català, un monòleg teatral, l’autoria femenina del qual originà un escàndol que la portà a refugiar-se sempre més sota el pseudònim de Víctor Català. L'obra fou premiada al Jocs Florals d'Olot del 1898, juntament amb el poema "Lo llibre nou".


La infanticida 

13 comentaris:

Unknown ha dit...

Caterina Albert va viure la literatura catalana en un moment on aquesta estava dominada pels homes. Per aquest motiu i per tal de poder publicar la seva obra, es va veure obligada a fer-ho baix el pseudònim de “Víctor Català”.
Aquest fragment presenta uns sentiments clarament femenins que tan sols una dona pot sentir. Per això, em seria molt difícil creure que aquest fragment l’ha escrit un home. Descriu molt acuradament i amb molts adjectius el que sent a cada moment, amb un llenguatge correcte però col•loquial. Remarca el que sent pel seu estimat: en els moments en què està amb ella, quan el troba a faltar, quan no entén perquè el seu pare cerca altres pretendents que ella ni tan sols es mira de cara... També descriu el moment del part i el fet de tenir per primera vegada la seva filla en braços des d’un punt de vista totalment femení, ja que són moments que tan sols una dona pot viure com estan descrits en el text.
Un altre aspecte important del fragment és el paper que representa el pare de la Nela. És un clar exemple que la novel•la va ser escrita a finals del s.XIX: pare conservador, masclista, que es veu amb total poder damunt la seva filla... Ella, sent por cap a la figura del seu pare, com algú poderós que pot fer-li molt mal. Al llarg de tot el monòleg repeteix la por que té a què el seu pare pugui matar-la pel que ha fet. La por que moltes dones sentien cap al poder inqüestionable dels homes de la seva família.
Aquesta obra de Caterina Albert mostra la societat d’aquella època vista des d’un punt de vista femení pel qual la vida no és gens fàcil. La protagonista ha de viure moments molt durs sense cap tipus de suport per després acabar embogint tota sola en una cel•la.

Maria Grande

Pilar Ferrer ha dit...

Aquest fragment de l'obra La infanticida esta escrita per l'autora Catalina Albert, ella utilitzava el pseudònim de Víctor Català per poder publicar les seves obres ja que durant aquella època no es veia amb bons ulls que les dones fosin escriptores i publicassin llibres. Probablament ningú hauria volgut publicar un llibre a una dona i la gent no hagues vist l'obra amb els mateixos ulls.
La infanticida és una obra narrativa que reflecteix els problemes d'una dona, el pare no vol que es casi amb el seu estimat. Durant aquell període era comú que els homes dominasin sobre les dones, sobretot a les famílies on el pare sempre prenia les decisions i dominava a les dones de la família. En aquest fragment es descriuen molts sentiments femenins, descriu com es sent enfront del seu pare, que nomès vol cercar un altre home per ella quan ella no en vol cap més que el que ja té. La dona es queda embarassa del seu amat, ell s'envà i no torna. El pare s'entera de l'embaràs i diu que si es veritat la matarà.
Finalment desprès de passar tots aquests fums acaba tancada al manicomi, boja.

Eva Torrecilla

Pilar Ferrer ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Aina Baltasar ha dit...

Catalina Albert publicà l'infanticida, aquesta publicà aquesta obra amb un altre nom, aquest nom era el nom de Víctor Català, va fer aixó ja que en aqueixa època no estava ben vist que una dona publicàs un llibre ja que la gent no ho llegiria de la mateixa forma i no el publicarien.
L'Infanticida tracta sobre una dona que no està agust amb la vida ja que el seu pare no vol que aquesta es casi amb l'home que ella estima, aquesta obra es una obra narrativa.
Durant aqueixa època es podia veure clarament la dominació dels homes respecte a les dones i es per aixó mateix que el pare posa barreres, perque es l'home de la casa i es fa el que ell vol, però la dona es queda embarassada del seu estimat, quan l'estimat s'anadona d'aquest embaràs s'envà i no torna, el pare s'entera de aquest desastre i l'amenaça amb matarla, ella finalment acaba tencada per motius de locura.
Aquesta obra inspira i explica sentiments femenins i els sentiments de la dona respecte a la dominació del seu pare a la casa.

Aina Baltasar.

Pilar Ferrer ha dit...

Caterina Albert utilitzava el pseudònim de Víctor Català ja que a n'aquella època no estava ben vist que les dones es dedicassin a escriure, a més, després de publicar l'infanticida, es va haver de refugiar per sempre més baix aquest nom, ja que havia causat un gran escàndol.
En la seva obra en general domina la narrativa, amb històries tràgiques del món rural. Mostra interès pels mons interiors de les persones, sobretot de les dones. predominen els espais rurals i l'interès pels conflictes humans. Té una gran riquesa lingüística.
Sobre l'infanticida cal destacar que és un monòleg, i que els sentiments i l'escena estan explicats amb una claretat més típica d'una dona que d'un home.
La trama tracta bàsicament dos temes, l'enfrontament amb el seu pare i els sentiments cap al seu enamorat.
En l'enfrontament amb el seu pare es reflecteix el domini dels homes sobre les dones a n'aquella època i la por amb la que vivien moltes d'elles per por a ser maltractades.
I en el tema del seu enamorat, cal d'estacar la seva manera d'expressar els seus sentiments, clarament típic d'una dona i no d'un escritor home d'aquella època.
L'obra va ser premiada al Jocs Florals d'Olot de l'any 1898.

Pilar Ferrer

aina crespí ha dit...

Aquest monòleg tracta d'una al·lota; La Nela on expresa els seus sentiments.
Tracta d'uns quants temes: la dominació per part de l'home, l'enamorament cap a al seu estimat, on el seu pare no hi esta dacord, el seu embaràs...

Caterina Albert, fa que la Nela tregui tots els seus sentiments i que els transmeti cap al públic, on també trop que emplea bastants d'adjectius per descriure alguna acció, algun sentiment, una conversa....

Aina Crespí

olalla ha dit...

Víctor Català era el pseudònim de Caterina Albert Paradís. Això,va crear moltes polèmiques ja que quan es va donar a conèixer amb l'obra L'infanticida, va resultar que es tractava d'una literatura com a molt cruda, quan es va descobrir que baix el nom de Víctor Català s’amagava una dona. Actualment que l'autora d'un poema sigui una dona no suposa cap problema, encara que no estigui del tot ben vist, però en aquella època la poesia tan sols la dominaven els homes.
L'infanticida és una obra que té un caràcter marcadament realista o també podríem dir modernista. També podem dir , que l’obra simbòlicament expressa el fatalisme, on domina el sentit de la vida humana.
Crec que el títol de l'obra té molta semblança amb que reflexa, ja que es tracta d'un assassinat per part de la mare a la seva filla acabada de néixer, per això ens parla de l'infanticida.
Encara que el poema té una base més narrativa que dramàtica, utilitza molt l’expressivitat per fer arribar al lector tots aquells símbols que cada personatge representa. Però finalment el centre de tota la història és: la destrucció de l'individu, en aquest cas, la Nela i la seva filla.
Encara que l'infanticida és una de les obres més importants de "Víctor Català", la solitud podríem dir que és la que mostra més enfocament cap a les dones d'aquella època.

Victor Muñoz ha dit...

Víctor Català en realitat era una dona anomenada Caterina però era necessari fer-se passar per un home per poder escriure ja que les dones no podien.
L'infanticida es una obra de caràcter realista i l'obra té un caràcter dominant per part de l'home, la dona de l'obra està enamorada d'un home el qual el pare d'ella no accepta i al quedar-se ella embarassada l'home se'n va i l'abandona.
La dona acaba boja sobretot pel fet que el seu pare l'amenaça de mort.
Des del meu punt de vista és una obra molt trista i dramàtica fins i tot massa.

Víctor Muñoz

Anònim ha dit...

A l' infanticida apareix la lluita entre el jo interior en el qual sent un gran amor per Reiner i el jo exterior la por que sent al seu pare pel qual viu amenaçada. A l'obra denota la societat del segle XIX en que apareix la gran distinció que es fa entre unes classes i altres a més de ser masclista. La Nela expressa uns sentiments molts profunds pel seu amor. Fa referència al món rural que enfoca des d’un punt pessimista i fatalista. L’autora,mostra interès pels mons interiors de les persones, sobretot de les dones.

Aquesta obra te un caràcter realista i dràmatic.

xisco Mascaró ha dit...

Victor Català en realitat és una dona que s'ha de fer passar per home perque en aquella època només els homes porien publicar obres, en realitat el seu nom era Caterina Albert.
Aquesta obta "Infanticida" és una obra que presenta el punt de vista femení sobre l'època en la que vivien, una època de dominació per part de l`home.
L'obra tracta sobre la dificil vida d'una dona que te molts problemes familiars, el seu marit l'abandona quan ella està embarasada, el seu pare l'amenaça de mort,... A causa d'aquests motius la dona acaba boja.

Aquesta obra com ja he dit és una representació de la vida d'aquella època desde el punt de vista de les dones, ens dona a entendre que vivien a un món molt dur, l'obra está escrete en un llenguatge col.loquial i culta al mateix temps.


XISCO MASCARÓ

M.Jesús ha dit...

Víctor Català era el pseudònim de Caterina Albert,ja que en aquella època no estava ben vist que les dones es dedicassin a escriure. Aquest fragment presenta uns sentiments clarament femenins que tan sols una dona pot sentir.
La infanticida es una obra de caràcter realista o modernista.
La trama de l'obra és bàsicament de dos temes: per una part, l'enfrontament amb el seu pare, on es refelcteix el domini dels homes sobre les dones. I per altra banda, els sentiments cap al seu enamorat, on expresa els sentiments clars d'una dona.

Aquesta obra m'ha semblat un poc trist pel tracte que sobreix la dona durant aquella época.

Mariana ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Mariana ha dit...

Caterina Albert, que utilitzava el psedònim de Victor Català degut a les dificultats de ser acceptada com a una dona escritora a principis del segle XX, serà la novel·lista modernista per excel·lència, la seva obra es caracritza per ls seves protagonistes, dones que sofreixen l´opressió d´un món que es regeix pels homes.

A la infanticida es pot veure clarament com la Nela viu amb por degut al caràcter del seu pare, així com a amagant un amor que no li sera correspost, els quals la duran al manicomi, on encara sofreix més ja que quedara esperant al seu amor, enyorant a la seva filla perduda. En aquest monòleg així com a altres obres seves, es pot veure la descripció del personatge des del seu món interior, amb els seus sentiments més profunds en aquest cas la tristesa, la locura o la desesperació, propis de la seva obra.