dijous, 24 de gener del 2008

Joan Alcover i Maspons (1854-1926)

Joan Alcover, juntament amb Miquel Costa i Llobera, fou un dels mestres de l'Escola Mallorquina. Intentà la humanització de l'art (1904) per harmonitzar i equilibrar la veu poètica sorgida del dolor. La seva poesia rebutja els extremismes modernistes (l'anarquisme creador) per una part i, per l'altra, la gàbia formal del parnassians.

En el següent enllaç de Musica de poetes hi trobareu els poemes: "Desolació", "La Balanguera" i "La relíquia" de Joan Alcover, recitats i en format PDF.

Si llegiu "Albatros" (versió en francès [versió recitada en francès] i en català), poema de Les flors del mal de Charles Baudelaire , segur que sereu capaços o no de trobar alguna similitud amb el poema alcoverià "El voltor de Miramar" recollit a Cap al tard.

"El dolor esdevé una experiència eriquidora, que Joan Alcover converteix en una ètica humana. El tema del dolor com a font d'inspiració artística ja havia aparegut a "La nuit de Mai" (versió en francès) del romàntic francès Alfred de Musset on el Poeta i la Musa també dialoguen sobre la funció catàrtica de la poesia. A "La nit de maig", la Musa declara al poeta que "res no ens fa tan grans com un immens dolor". Aquesta concepció artística és semblant a la que Joan Alcover defensà a la conferència Humanització de l'Art, on justament elogià "La nit de maig" com a exemple de poesia altíssima, perquè la ploma d'Alfred de Musset vessà amb tota la sinceritat del seu cor la fúria del dolor, fruit d'un desengany amorós". [Cap al tard, Edicions 62, pp. 60-61]

La seva obra poètica queda vinculada directament a les teories exposades en les conferències que, sobre La Humanització de l'Art (1904), va donar a l'Ateneu Barcelonès mostrant-se partidari d'un art utilitari enfront d'una concepció aristocràtica, i en articles com el recull publicat a "L'Avenç" amb el títol Art i Literatura. Premiat amb la Flor Natural als Jocs Florals (1905) i declarat Mestre en Gai Saber el 1909.

En el següent enllaç podeu consultar la revista La Nostra Terra en versió digital.

Podeu llegir el pròleg de Cap al tard que va escriure Josep M. Llompart aquí:


8 comentaris:

Unknown ha dit...

Charles Baudeleire fou poeta de meitats del segle XIX (1821-1867). Una de les seves composicions, "Albatros" posseeix clares semblances amb un poema del poeta Joan Alcover, autor de finals del segle XIX (1854-1926). El poema en qüestió és "El voltor de miramar", inclòs al seu llibre "Cap al tard".
Tant en un poema com en l'altre, els autors comparen la figura del poeta amb la d'una au, destacant l'ànsia de llibertat. Així, l'esperit del poeta és lliure i no pot suportar estar reclòs, a més, segons Joan Alcover: "No és bo per a ser lliure qui a servitud s'avesa".
Així, dos poetes d'èpoques diferents, de nacionalitats diferents i amb idees també distintes, coincideixen en descriure la figura del poeta com un esperit lliure.

Maria Grande

Anònim ha dit...

Tant un poema com l`altre son diferents pero tenen una similitud la comparació del poeta amb una au.Els dos personatges son totalment diferents pero coincideixen amb una cosa la defensa de la llibertad consideren que tot poeta ha de ser d`esperit lliure per aixo descriuen la figura del poeta com un ser lliure d` aqui ve la comparació del poeta amb una au.COMENTARI D'ELENA FONT

Anònim ha dit...

Albatros i El Voltor de Miramar son dos poemes semblants que fan una comparació de la llibertat del poeta amb la llibertat d'un au.
En el Voltor de Miramar els esdeveniments apareixen més detallasts i dramatitzats i utilitza moltes figures retòriques com la comparació per detallar més el que vol expressar.

Cristina sanz ha dit...

Dos autors diferents com Joan Alcover i Charles Baudeleire han escrit un poema cada un amb semblançes molt parescudes. En concret el poema de Baudeleire, "Albatros", i el poema de Acolver, "el voltor de miramar" fan una comparació amb un au, per expresar l'ànsia de llibertat. En conclusió, són dos poetes d'èpoques diferents amb un epèrit poètic molt semblants.

olalla ha dit...

Joan Alcover va ser un poeta del s.XIX, on trobam que la seva poesia intenta rebutjar a aquella que utilitzaven els modernistes i així harmonitzar i suavitzar el dolor. Charles Baudelaire és un poeta francès del segle XIX,com podem veure de la mateixa època que Alcover.
Aquests dos poetes tracten un tema en comú a cada un dels seus poemes, Joan Alcover ho reflexa a "El voltor de Miramar" (Cap al Tard) i Baudelaire a "Albatros" (Flors del mal. El tema tractat és la llibertat, l’ànsia de ser lliure i volar. I que millor manera d’expressar aquest sentiment comparant-t’ho amb un au, per així expressar la necessitat de poder ser lliures.
Aquests dos poetes a pesar de tenir ideologies diferents i expressar el que per ells és la poesia de diferents maneres, amb aquets dos poemes podem veure que encara que no tenguin gaires similituds, aquesta és una excepció, ja que els dos coincideixen en poder ser un poeta lliure.

Victor Muñoz ha dit...

Joan Alcover i Charles Baudeleire, dos poetes d’èpoques diferents tenen en relació dos poemes ( “Albatros” per part de Charles i “El voltor de miramar” per part de Joan), aquests es relacionen en l’animalització del protagonista el qual el converteixen en un au, aquesta animalització ve donada pel desig que tenen de llibertat i la simbolitzen en l’au.

Mariana ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Mariana ha dit...

Joan Alcover va ser una poeta que pertany a l´Escola Mallorquina, Charles Baudeleire va ser un autor frances de mitjans segle XIX.

Joan Alcover, es va decantar molt per comparar els seus sentiments amb la natura, en aquest cas es compara amb un au, pel desig de llibertat, el mateix que fa Charles Baudeleire, on expressa que un poeta ha de ser lliure. Joan alcover en quant a la seva època era partidari de la humanització de l´art la qual s´oposava a la poesia modernista,en aquest cas Joan Alcover defensa que el poeta ha d´estar lligat intimimament amb la seva obra, plasmar els seus sentiments, peró seguint unes normes, posant com exemple el poema de "la nit de maig".

Podem dir que encara que hi havia diferencies entre tot dos autors, Baudeleire com Alcover, es troben units pel fet de fer ús d´un au com a comparació del seu esperit de poeta lliure.